In gesprek met wethouder Wilma de Boer-Leijsma
Eemnes haakte dit jaar, als eerste gemeente in de regio Utrecht, aan bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Wat was de reden voor Eemnes om aan te haken? Hoe draagt het fonds bij aan het intergratieproces van statushouders? We spraken met wethouder Wilma de Boer-Leijsma.
Er zijn meer dan 1 miljoen mensen in Nederland die rond moeten komen van het bestaansminimum, dat is 6% van de samenleving. Hoe is de situatie in Eemnes/de provincie Utrecht?
Wilma: “Dan moet je altijd even bedenken, ‘waar heb ik het dan precies over?’ Zijn dit mensen die een bijstandsuitkering hebben? Of heb je het ook over mensen die wel een baan en inkomen hebben, maar dusdanig veel schulden, dat ze er uiteindelijk heel weinig aan overhouden? In Eemnes vinden we dat ook deze groep extra hulp moet krijgen. We bieden ze veel extra’s zoals een budgetcoach, schuldhulpmaatjes en eerste hulp bij het invullen van formulieren. Maar zelf zou ik er graag naartoe willen dat als iemand is geconstateerd op het bestaansminimum, het vanzelfsprekend is dat ze alle regelingen kunnen krijgen. Zonder dat daar allerlei grote administratieve procedures aan vooraf gaan.”
Ze vervolgt: “Ik wil voor deze mensen niet alleen doen wat ‘moet’ volgens de wet, maar vooral ook doen wat ‘kan’, zodat ze mee kunnen blijven doen. Dit vereist een andere mind-set, maar levert de gemeente uiteindelijk alleen maar meer op. Gelukkig krijg ik hier in mijn lobby naar andere gemeenten waar wij mee samenwerken steeds meer draagvlak voor.”
Wat deed de gemeente Eemnes ervan overtuigen om aan te haken bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur?
Wilma: “We hebben al mooie regelingen voor kinderen via het Kindarrangement en het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht en daar wordt goed gebruik van gemaakt. Maar door mijn werkzaamheden als wethouder en contacten in het dorp, kwam ik te weten dat veel statushouders slecht in contact komen met Nederlandstalige mensen, waardoor ze de taal ook niet goed leren. Vanuit deze gedachte zijn we gaan werken met als vertrekpunt: ‘Hoe kunnen we statushouders nog meer betrekken met wat we hier doen in Eemnes?’ Sport verbroedert, op deze manier is het gemakkelijker voor statushouders om te integreren in de Nederlandse cultuur én komen ze meer in contact met Nederlandstalige mensen. Zo heeft één van onze statushouders een ‘glansrijke’ voetbalcarrière achter de rug. Het zou toch zonde zijn als we deze niet voor de lokale SV Eemnes in kunnen zetten!”
Toegankelijkheid en drempels wegnemen is ook belangrijk, vertelt ze: “Daarnaast wil ik regelingen voor mensen die leven rond het bestaansminimum graag zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk houden. Veel inwoners van Eemnes die minder te besteden hebben, weten niet dat er eigenlijk best veel voor hen is geregeld. Ze zijn niet op de hoogte van de regelingen. Daarnaast is het vaak zo ingewikkeld dat mensen denken ‘laat maar’. Hierbij speelt armoedeschaamte een belangrijke rol, je moet namelijk met van alles over jezelf op tafel komen. Door de werkwijze van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur, met het netwerk van intermediairs, wordt dit een stuk gemakkelijker.”
Wat levert meedoen aan sport en cultuur deelnemers op? Waarom is investeren in de gezondheid van jullie inwoners belangrijk?
Wilma: “Veel problemen beginnen bij financiële problemen. Als mensen bijvoorbeeld in een sociaal isolement raken of wanneer ze niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen, blijkt de onderliggende oorzaak vaak een financieel probleem. Dit kan heel verstikkend werken. Je moet eerst de financiën weer op orde krijgen, voordat ze verder kunnen. Daarom is het fijn dat we zijn aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Inwoners krijgen de kans om uit hun sociaal isolement te komen en daarmee weer in contact te komen met andere mensen. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en eigenwaarde. En het helpt dus ook weer om andere problemen op te lossen; een soort kruisbestuiving. Denk bijvoorbeeld aan een gezondere leefstijl en gemakkelijker integreren in de samenleving.”
Doe je zelf aan sport en/of cultuur? Wat levert het jou op?
“Ik ben een zwemmer, dit doe ik al vanaf jongs af aan. En ik doe één keer per week aan een soort fitness, onder begeleiding. Daar heb ik ontzettend veel aan, ik voel me mentaal en fysiek een stuk fitter. Verder doe ik alles, wat kan in de omgeving, op de fiets en wandel ik veel met de hond.”
Wilma: “Daarnaast bezoek ik regelmatig het theater en luister ik graag naar muziek. Ook heb ik bij de NTR gewerkt waar ik me o.a. bezighield met het North Sea Jazz festival en organiseerde ik evenementen in het Concertgebouw. Dus cultuur zit er ook wel stevig in. In Eemnes hebben we het Huis van Eemnes, waar ook cultuurvoorstellingen worden aangeboden. Op dit moment gebeurt dat online, met lunchconcerten met klassieke muziek. Daarnaast is er eens in de maand een ‘rondje cultuur’. Dit is voor iedereen gratis toegankelijk.”
Wat zou je tegen alle volwassenen in Eemnes, die zelf geen geld hebben om deel te nemen aan sport en cultuur, willen zeggen?
“Ik zou ze willen motiveren om te onderzoeken of ze in aanmerking komen voor het Volwassenenfonds Sport & Cultuur! Dat kan via de intermediairs van bijvoorbeeld Versa Welzijn of Sportief en Gezond BEL. In Eemnes kan er veel!”
Waarom zouden alle gemeenten in Utrecht het voorbeeld van Eemnes moeten volgen?
Ze besluit: “In Eemnes besteden we veel tijd, aandacht en geld aan het laten meedoen van zoveel mogelijk inwoners. Omdat we geloven dat een samenleving krachtiger wordt wanneer iedereen mee kan doen. Goed contact tussen mensen onderling vermindert de kans dat ze zich verwaarloosd voelen of vereenzaamd raken. Nu is Eemnes een kleine gemeente (9.000 inwoners), dus je hebt het hier vrij snel in beeld. Maar toch moet je er -ook hier- goed voor zorgen dat niemand buiten de boot valt. Daarom denk ik dat andere gemeenten er ook goed aan zouden doen als behalve kinderen, ook ouders mee kunnen doen aan sport en cultuur. Want als ouders goed in hun vel zitten, fit zijn en zich niet eenzaam voelen, heeft dat een positieve weerslag op het hele gezin!”
Meer weten?
Alles over meedoen in Eemnes vind je hier. Vragen? Neem contact op:
Arianne Niks & Lennert Schuttenbeld
provincieutrecht@volwassenenfonds.nl
06 51299858 (maandag- en woensdagochtend 9:00 – 12:30 uur)