Home > Nieuws > Intermediair in het zonnetje: Zeeland
10 oktober 2024

Intermediair in het zonnetje: Zeeland

Bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zetten we graag onze betrokken intermediairs in het zonnetje. Deze keer is het de beurt aan Joost Hopmans, een intermediair uit Zeeland die zich al sinds het aansluiten van de gemeente Goes inzet voor het Volwassenenfonds. Rick Huibregtse vertelt waarom Joost zo’n belangrijke rol speelt.

Waarom Joost?

In het systeem staan behoorlijk wat aanvragen die Joost heeft ingediend. Door samen te werken met collega’s binnen het SMWO (Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio) heeft hij bij meer aanvragen een rol gespeeld. Het fijne is dat Joost het Volwassenenfonds altijd in zijn achterhoofd houdt bij evenementen, overleggen en andere contacten die hij in het werkveld heeft. Indien er een link is te leggen met het Volwassenenfonds, dan weet hij heel makkelijk die link te leggen. Joost is als intermediair enorm actief en gedreven om de mensen die het nodig hebben aan sport of cultuuraanbod te verbinden!

Bijdrage aan het Volwassenenfonds

Gezien Joost werkzaam is op dezelfde locatie als SportZeeland, is de communicatie heel laagdrempelig. Joost loopt regelmatig even binnen op kantoor om te checken of bepaalde mensen in aanmerking komen, om te melden dat hij een aanvraag heeft ingediend en hij verdiept zich in de werkwijze die we hanteren. Op deze manier kan hij informatie makkelijker en gerichter terugkoppelen naar deelnemers of deelneemsters. Daarnaast heeft Joost in het werkveld affiniteit met mensen met een beperking. Gezien zijn contacten willen ze bijvoorbeeld ook passend aanbod in beeld brengen voor deze doelgroep. Hij is hier ook een belangrijke speler.

“Deelnemers zijn blij en gerustgesteld als Joost ze op weg kan helpen via het Volwassenenfonds. Zijn betrokkenheid richting de deelnemers zorgt ook voor een stukje inlevingsvermogen. En dat bevalt goed, blijkt uit reacties van deelnemers. Daarnaast handelt Joost snel en zal het nooit lang duren voordat mensen daadwerkelijk kunnen deelnemen aan sport of cultuur.”

Joost over zijn rol als intermediair

Joost vertelt over zijn rol: “In de gemeente Goes kom ik vaak in contact met kwetsbare gezinnen. De uitdagingen zijn vaak complex, met problemen op meerdere vlakken, en soms kost het moeite om dat te veranderen of oplossingen te vinden. Als sporter heb je zelf een positief beeld van sporten. Maar wat als je vroeger altijd als laatste werd gekozen, niet goed kon sporten of sporten gewoon niet leuk vond? Of als je nu chronische klachten hebt en pijn krijgt van bewegen? Dan begint voor mij de uitdaging om iemand toch in beweging te krijgen, met al die dingen in mijn achterhoofd!”

Maar hoe bereik je nou deelnemers?

De aanpak van Joost begint met het checken wat iemand fysiek wel of niet kan: “Als iemand in het verleden heeft gesport, is het vaak makkelijker om ze weer te laten sporten dan als ze er slechte ervaringen mee hebben. Veel mensen hebben een chronische aandoening en denken dat er niets voor hen is, maar dat is natuurlijk niet zo! Door aan te geven welke verenigingen bij hen passen, vinden we bijna altijd een geschikt aanbod.”

“Een deelnemer gaf aan dat hij er enorm tegenop zag om te gaan sporten, maar dat hij blij was dat hij toch de stap heeft gezet om mee te doen. Dat is voor mij fijn om terug te horen.”

Sport en Cultuur voor iedereen

Joost gunt het iedereen om een vrijetijdsbesteding te hebben en mee te kunnen doen aan sport en cultuur. “Omdat iedereen die kans verdient, of het nou sport is of cultuur!”

Plutosport

Als bedankje heeft Joost een cadeaubon van Plutosport gekregen. Plutosport is dé grootste online sportwinkel van Nederland. Sinds vorig jaar zijn zij partner van het Volwassenenfonds.

Meer weten?

Alles over meedoen in Zeeland vind je hier. Of heb je vragen? Neem dan contact op met:

Rick Huibregtse
zeeland@volwassenenfonds.nl
0113 – 27 71 33

Terug naar nieuwsoverzicht