Intermediair Joost Bakker: meedoen aan sport en cultuur helpt om een positieve stimulans te ervaren!
Bij het Volwassenenfonds zijn we blij met onze intermediairs, zij maken het verschil en helpen deelnemers met hun aanvraag. Daarom zetten we regelmatig een intermediair in het zonnetje. Dit keer is het de beurt aan Joost Bakker. Joost is sociaal werker bij De Boei in Bunschoten en sinds oktober 2023 intermediair voor het Volwassenenfonds. In korte tijd heeft hij al 27 aanvragen behandeld – goed voor 66 procent van het totaal aantal aanvragen in de gemeente Bunschoten.
Vertel eens wat over jezelf?
“Ik ben sociaal werker en ondersteun mensen met financiële vragen. Ik help hen met zaken als schulden, verwijs ze naar relevante organisaties en informeer hen over het minimabeleid. Voor veel mensen is dit erg complex, en ik probeer het zo toegankelijk mogelijk te maken. Mijn werk is heel divers. De helft van mijn tijd besteed ik aan ondersteuningsgesprekken, de andere helft aan welzijnsprojecten, zoals het begeleiden van vrijwilligers, het opzetten van ontmoetingsgroepen voor ouderen en meer. Ik was al intermediair voor het Jeugdfonds, dus het was een logische stap om dat ook voor het Volwassenenfonds te worden. Tijdens mijn gesprekken probeer ik altijd het Volwassenenfonds onder de aandacht te brengen.
Daarnaast werk ik nauw samen met de gemeente, de voedselbank, SchuldHulpMaatje en het sociale team van de gemeente. Samen kijken we of deelnemers in aanmerking komen om via het Volwassenenfonds deel te nemen aan sport of culturele activiteiten.”
Hoe wijs je potentiële deelnemers op het Volwassenenfonds?
“Dat doe ik vooral tijdens de gesprekken die ik voer. Daarnaast benutten we bestaande contacten via het Jeugdfonds. Ouders van kinderen die via het Jeugdfonds sporten, wijzen we op de mogelijkheden van het Volwassenenfonds. Ook verwijzen we kinderen die 18 worden actief door. We hebben inmiddels een goede band opgebouwd met sport- en beweegaanbieders. Zij spelen een belangrijke rol in het signaleren. Wanneer mensen hun contributie niet kunnen betalen of willen stoppen, proberen deze aanbieders in gesprek te gaan en wijzen ze hen waar nodig op het Volwassenenfonds.”
Welke uitdagingen kom je tegen?
“Een van de grootste uitdagingen is dat mensen soms terughoudend zijn of wel willen maar dan toch afzeggen. Mensen met financiële problemen ervaren vaak veel stress, waardoor ze er zelfs tegen op kunnen zien om een activiteit te gaan doen. Terwijl dat juist helpt om even afleiding en plezier te hebben. Het Volwassenenfonds in Bunschoten pas een jaar actief. Dat betekent dat nog niet iedereen op de hoogte is, zowel deelnemers als sport- en cultuuraanbieders. Het vraagt tijd en proactieve inspanning om het fonds bekender te maken, maar dat is een mooie uitdaging!”
Welke reacties ontvang je?
“De reacties van deelnemers zijn vaak heel positief. Ze zijn blij verrast dat ze kunnen sporten of deelnemen aan een cultuuractiviteit en iets kunnen doen wat gewoon leuk is. Veel mensen hebben het gevoel dat ze alleen maar beperkingen hebben, en dit biedt hen juist mogelijkheden. Het helpt hen niet alleen om fysiek bezig te zijn, maar ook om hun zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten. Er is vaak schaamte rondom armoede, en dit helpt hen om weer een positieve stimulans te ervaren.”
Waarom vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan sport en cultuur?
“Gezond leven is voor veel mensen erg duur, en het is belangrijk dat we iedereen toegang geven tot gezonde keuzes. Sport en cultuur dragen niet alleen bij aan een gezonde levensstijl, maar ook aan sociaal contact, plezier en persoonlijke ontwikkeling. Iedereen verdient die kans.”
Meer weten?
Alles over meedoen in Utrecht vind je hier. Of heb je vragen? Neem dan contact op met:
Rosanne Hartman
provincieutrecht@volwassenenfonds.nl
tel. 06 512 998 58 (dinsdag en donderdag van 9.00 – 12.30 uur)