Home > Nieuws > Intermediairs aan het woord: Zeeland
25 september 2024

Intermediairs aan het woord: Zeeland

In elke gemeente is er een rol weggelegd voor mensen die mogelijke deelnemers in contact brengen met het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Deze intermediairs of sportprofessionals proberen ieder vanuit hun eigen werk zoveel mogelijk mensen te bereiken en te betrekken bij sport en cultuur. In dit artikel komen vier intermediairs aan bod. Jurgen: “Pas als je een band hebt en een goed gesprek voert, laten mensen vaker vallen hoe hun financiële situatie is.”

De geïnterviewde intermediairs voor dit artikel zijn:

  • Jurgen Nuijten, buurtsportcoach gemeente Tholen
  • Marc de Haas, coördinator Sport en Bewegen in gemeente Hulst
  • Eva Arnold, schuldhulpverlener in de gemeente Terneuzen
  • Joop Kools, eigenaar Match Sportmanagement in Sluis

Waarom ben je intermediair geworden van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur?

Eva:Vanuit ons team dienden we al regelmatig aanvragen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur in. Toen bekend werd dat dit ook voor volwassenen beschikbaar kwam, was ik direct enthousiast. Fijn dat nu ook volwassenen met een minimum inkomen aanvragen kunnen doen zodat ook voor hen een gezonde sportieve levensstijl binnen bereik ligt.”

Jurgen: “Omdat we het belangrijk vinden dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk is en inwoners soms de weg niet goed weten te vinden naar de mogelijkheden. Bij ons in de gemeente Tholen is het natuurlijk net iets anders en vragen wij als intermediair niets aan, maar verloopt dit via de gemeentesite. Het is wel belangrijk voor ons als buurtsportcoaches om te weten hoe mensen het kunnen aanvragen omdat het niet altijd voor iedere inwoner duidelijk (te vinden) is.”

 

In contact komen met de doelgroep is van essentieel belang als intermediair. Hoe doen jullie dit?

Jurgen: “Als buurtsportcoach kom je vaak in de wijk. Soms word je door ouders aangesproken bij activiteiten en scholen, of ontstaat er een praatje als je bij een wijkgebouw bent.”

Marc: “Via consulenten werk en inkomen van de Gemeente Hulst en via een groep uitkeringsgerechtigden waaraan ik zelf sportles geef.”

Eva: “We bevragen onze klanten erop binnen schuldhulpverlening, maar ook andere inwoners die niet bij ons bekend zijn kunnen zich bij ons melden.”

 

Op welke manier komt het Volwassenenfonds ter sprake tijdens de gesprekken met de volwassenen?

Eva: “We bevragen onze klanten binnen schuldhulpverlening onder andere op wensen, doelen en levensstijl. Hierdoor komt het gesprek op gang en kunnen we uiteindelijk naar aanleiding daarvan een aanvraag doen.”

Jurgen: “Vaak is dit pas als je een band met iemand hebt, het zij omdat je die persoon geholpen hebt of als je een zoon of dochter bij een activiteit hebt. Pas als je een band hebt en een goed gesprek voert, laten mensen vaker vallen hoe hun financiële situatie is.”

 

Wat wil je graag meegeven aan (potentiële) intermediairs in Zeeland?

Jurgen: “Inwoners weten vaak niet de financiële ondersteuningsmogelijkheden of denken hiervoor niet in aanmerking te komen. Luister goed en speel in op signalen die je hoort.”

Marc: “Veel mensen willen wel heel erg snel een aanvraag indienen, vooral bij fitness. Stuur de client er eerst maar 2 keer ‘gratis’ naartoe om te proeven hoe het daar is om daarna de keuze te kunnen maken voordat ze een aanvraag indienen.”

Joop: “Wees proactief in overleg met de gemeente/buurtsportcoaches om de doelgroep te benaderen en kennismakingsactiviteiten te organiseren. Maak mensen enthousiast!”

 

Wat voor ideeën heb je om meer volwassenen in de gemeenten te bereiken?

Jurgen: “Door gezamenlijk goed met gemeentes op te trekken en het samen te hebben over het Volwassenenfonds via lokale kanalen goed onder de aandacht te krijgen. Met name de naamsbekendheid en het begrijpend maken voor inwoners over het wanneer ze in aanmerking komen is belangrijk en waar ze moeten zijn.”

Eva: “Werk met social media acties, hang meer posters op.”

Marc: “Persoonlijk iedereen die er recht op heeft een brief sturen over het Volwassenenfonds, alle organisaties die werken met mensen die een inkomen hebben onder 120% goed informeren over de mogelijkheden en zoveel mogelijk intermediairs hebben om zo een mooie verspreiding te hebben.”

 

Heb je verder nog een bijzonder verhaal dat je graag wil delen?

Joop: “De oudste deelnemer van mijn groep Seniorensport is 92 en alleenstaand, familie woont niet in de buurt. Hij komt met zijn scootmobiel naar het CIOS/Omnium. Hij doet enthousiast mee en wordt in de groep goed opgevangen. Heeft hierdoor nieuwe sociale contacten opgedaan.”

Marc: “Een jongen die werkt bij Tragel en in de dagbesteding zit kan via het Volwassenenfonds nu ineens wél zijn passie volgen en dat is voetballen. Hij voetbalt er in het laagste seniorenteam en dit gaat hem goed af. Hij hoort weer ergens bij en is trots dat hij naast zijn werk ook een mooie vrijetijdsbesteding heeft.”

Eva: “Ik heb een aantal mooie aanmeldingen mogen doen voor mensen die niet in de gelegenheid waren om te kunnen sporten en daar nu toch mee kunnen starten. Ik hoop dat er nog vele aanmeldingen volgen!”

 

Wil jij ook intermediair worden?

Ontmoet jij net als Jurgen, Marc en Eva volwassenen die leven rond het bestaansminimum? Als intermediair zorg jij dat volwassenen dezelfde kansen krijgen op deelname aan sport of cultuur. Aanvragen hiervoor dien je simpel en snel online in. Jij bent de verbindende schakel en onderhoudt het contact met de volwassenen. Klik hier als jij ook intermediair wilt worden.

Terug naar nieuwsoverzicht